Warp Gate

Twoja brama do WH40k

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-11-30 18:36:06

baderavenger

Redaktor

Punktów :   

Korekta rzecz ważna

Najsamprzód (uwielbiam staropolszczyzną się posługiwać) dla ludzi którzy nie mieli kontaktu z tworzeniem czasopisma wyjaśnienie po kiego grzyba korektor jest.

Korektor jak powszechnie wiadomo zajmuje się poprawnością ortograficzną, i językową tekstów - nawet najlepsza autokorekta i wielogodzinne ślęczenie autora nad jego własnym  i "opatrzonym" tekstem nie wyeliminuje błędów, które korektor wychwyci i w uzgodnieniu z autorem tekstu pięknie poprawi.

A teraz trochę o tym jak widzę współprace na linii redaktor-korektor.

Gdy w mniejszych lub większych bólach zrodzi się artykuł wyślijcie go do mnie (w formacie .doc albo .odt) na tenże adres:
korektawg@wp.pl

Ja zajmę się ortografią, interpunkcją, głupimi błędami w stylu podwójnej spacji i literówek przeróżnych tudzież i wymysłami autokorekty(np. w mojej magisterce znalazł się pamiętny fragment tekstu "moszna powiedzieć").
Następnie zajmę się wygładzeniem językowym tekstu.
Oczywiście wszelkie zmiany językowe mogące wpłynąć na przekaz tekstu konsultuję z autorem.

Reasumując przesyłacie tekst. Następnie, po poprawieniu błędów i wprowadzeniu przez moją skromną osobę zmian językowych tekst wraca do autora, a od autora do redaktora naczelnego.

UWAGA WAŻNE

Załóżmy, że naczelny wyznaczył ostateczny termin przesyłania artykułów na 6 grudnia. Uwzględnicie wiec, że
ja również potrzebuję czasu na działania korektorskie (np. około na 50 stron tekstu potrzebuję circa 2-3 dni przy założeniu że mam wolne) i nie przesyłajcie masowo tekstów np. dnia 5 grudnia licząc na sprawdzenie i terminowe dostarczenie naczelnemu.

Pozdrawiam serdecznie
Wasz Serwitor korekcyjny.

#2 2009-01-05 20:09:12

bartekq

Red. Nacz.

Punktów :   

Re: Korekta rzecz ważna

Pierwszy poważniejszy tekst poszedł na e-mail. Jeżeli nie możesz ściągać z rapidshare, bo wszystko co wrzucam jest też w formacie .doc do ściągnięcia, to napisz, a powysyłam wszystko na e-mail.

Pozdrawiam!

Stopka forum

RSS